i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  31/05/2021

Pesto marchewkowe

Rate this post

1 Porcja | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

1 pęczek / natki marchewki
2 łyżki / ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
50 g / sera parmezan
1 garść / świeżej mięty
100 ml / oliwy z oliwek
1 łyżeczka / soku z cytryny
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Z pęczka młodej marchewki odcinamy nać, którą następnie bardzo dokładnie myjemy – tak aby usunąć piasek. Umytą nać marchewki dokładnie osuszamy, za pomocą ręcznika papierowego. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Z osuszonej naci marchewki odrywamy listki, łodygi wyrzucamy.
Liście mięty siekamy.
Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki.

Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki.
Pesto możemy przygotowywać w dużym moździerzu lub w blenderze – w blenderze będzie szybciej.
Do blendera wrzucamy liski natki marchewki, pokrojony czosnek, posiekaną mięte oraz ziarna słonecznika. Blendujemy.

Kolejnym składnikiem, który dodajemy jest starty ser parmezan. Zamiast parmezanu możemy użyć sera grana padano lub pecorino.
Całość dość krótko blendujemy.
Następnie dodajemy oliwę z oliwek, ale partiami ciągle blendując. Na koniec doprawiamy pesto solą i pieprzem oraz jedną łyżeczką soku z cytryny.

Tak przygotowane pesto jest gotowe do użycia. Doskonale sprawdzi się jako baza dresingu do sałaty lub jako sos do makaronu

Możemy je jednak również przechować. W tym celu przekładamy pesto do słoika, a następnie zalewamy je oliwą (0,5 cm warstwa wystarczy). Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane pesto zachowa świeżość ok. 5-7 dni.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • natka marchewki
  • pesto
  • pesto marchewkowe
  • słonecznik

Nawigacja wpisu

Zupa z zielonych szparagów
Mule w szparagach
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up