1 Porcja | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 pęczek / natki marchewki
2 łyżki / ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
50 g / sera parmezan
1 garść / świeżej mięty
100 ml / oliwy z oliwek
1 łyżeczka / soku z cytryny
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Z pęczka młodej marchewki odcinamy nać, którą następnie bardzo dokładnie myjemy – tak aby usunąć piasek. Umytą nać marchewki dokładnie osuszamy, za pomocą ręcznika papierowego. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Z osuszonej naci marchewki odrywamy listki, łodygi wyrzucamy.
Liście mięty siekamy.
Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki.
Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki.
Pesto możemy przygotowywać w dużym moździerzu lub w blenderze – w blenderze będzie szybciej.
Do blendera wrzucamy liski natki marchewki, pokrojony czosnek, posiekaną mięte oraz ziarna słonecznika. Blendujemy.
Kolejnym składnikiem, który dodajemy jest starty ser parmezan. Zamiast parmezanu możemy użyć sera grana padano lub pecorino.
Całość dość krótko blendujemy.
Następnie dodajemy oliwę z oliwek, ale partiami ciągle blendując. Na koniec doprawiamy pesto solą i pieprzem oraz jedną łyżeczką soku z cytryny.
Tak przygotowane pesto jest gotowe do użycia. Doskonale sprawdzi się jako baza dresingu do sałaty lub jako sos do makaronu
Możemy je jednak również przechować. W tym celu przekładamy pesto do słoika, a następnie zalewamy je oliwą (0,5 cm warstwa wystarczy). Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane pesto zachowa świeżość ok. 5-7 dni.