i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  08/05/2020

Kurczak z warzywami w stylu marokańskim

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 150 min

SKŁADNIKI

1 tuszka kurczaka
2 łyżki / harissy
Sól
FARSZ:
1 sztuka / cukinii
1 sztuka / bakłażana
2 sztuki / czerwonej papryki
250 g / pieczarek
1 sztuka / czerwonej cebuli
1 sztuka / białej cebuli
4 łyżki / harissy
2 sztuki / kiszonej cytryny
1 szklanka / kaszy kuskus
½ szklanki / bulionu drobiowego
1 puszka / pulpy pomidorowej
1 szalotka
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki cukru
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy, następnie osuszamy. Tak przygotowanego kurczaka marynujemy harissą oraz solą. Przepis na domową harissę znajdziesz tutaj. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na minimum dobę do lodówki.

Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy kurczaka z lodówki, tak aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową. W tym czasie przygotowujemy farsz. Z ilości, które są w przepisie wychodzą dwie porcje farszu. Ponieważ przygotowanie farszu trochę zajmuje, robię dwie porcje i jedną mrożę.

Bakłażana myjemy, a następnie kroimy w grube plastry, które następnie kroimy na cztery części. Tak przygotowanego bakłażana solę i odstawiam na 20 minut. Podobnie do bakłażana kroimy cukinię. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki, a czosnek rozgniatamy.

Na paleni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy warzywa partiami. Zaczynamy od pokrojonej cebuli i pieczarek. Smażymy, ok. 7 minut. Po tym czasie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Kolejnymi warzywami, które smażymy są cukinia i papryki. Smażymy aż cukinia i papryka się zeszklą, również ok. 7 minut. I zostaje nam bakłażan. Przed smażeniem płuczemy wcześniej osolonego bakłażana w zimniej wodzie, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy 5 minut.

W misce zalewamy szklankę kaszy kuskus, ½ szklanki gorącego bulionu drobiowego.
W garnku, w którym będziemy przygotowywać farsz podgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę oraz rozgnieciony czosnek. Po 2 minutach dokładamy do tego puszkę pulpy pomidorowej, którą doprawiamy ½ łyżeczki cukru i 4 łyżki harissy.

Redukujemy ok. 5 minut, po czym dodajemy przesmażone warzywa tj. cukinię, paprykę, bakłażana, pieczarki i cebulę. Dodajemy również 2 kiszone cytryny, które kroimy na ćwiartki oraz zielone oliwki, które wcześniej odsączamy z zalewy. Farszu nie doprawiamy solą – kiszone cytryny są bardzo słone.

Kiszone cytryny możesz samodzielnie zrobić w domu, przepis na nie znajdziesz tutaj. W Polsce można je kupić online, w Maroko są powszechnie dostępnie i można je przywieść ?.

Całość dusimy maksymalnie 5 minut. Tak przygotowany farsz dzielimy na dwie porcje – jedna zostaje do późniejszego wykorzystania.

Tą część, którą użyjemy do kurczaka mieszamy z kaszą kuskus.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i układamy w naczyniu żaroodporny. Część farszu, która nam została układamy w naczyniu obok kurczaka.

Naczynie żaroodporne zamykamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200˚C na 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170˚C i pieczemy jeszcze 60 minut na każdy kilogram mięsa.

Możemy odkryć naczynie na ostatnie 20 minut pieczenia. Po tym czasie kurczak jest gotowy.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • kiszone cytryny
  • kurczak
  • tażin

Nawigacja wpisu

Kiszone cytryny
Pesto bazyliowe
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up