4 Porcje | Czas przygotowania 150 min
SKŁADNIKI
1 tuszka kurczaka
2 łyżki / harissy
Sól
FARSZ:
1 sztuka / cukinii
1 sztuka / bakłażana
2 sztuki / czerwonej papryki
250 g / pieczarek
1 sztuka / czerwonej cebuli
1 sztuka / białej cebuli
4 łyżki / harissy
2 sztuki / kiszonej cytryny
1 szklanka / kaszy kuskus
½ szklanki / bulionu drobiowego
1 puszka / pulpy pomidorowej
1 szalotka
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki cukru
Oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy, następnie osuszamy. Tak przygotowanego kurczaka marynujemy harissą oraz solą. Przepis na domową harissę znajdziesz tutaj. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na minimum dobę do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy kurczaka z lodówki, tak aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową. W tym czasie przygotowujemy farsz. Z ilości, które są w przepisie wychodzą dwie porcje farszu. Ponieważ przygotowanie farszu trochę zajmuje, robię dwie porcje i jedną mrożę.
Bakłażana myjemy, a następnie kroimy w grube plastry, które następnie kroimy na cztery części. Tak przygotowanego bakłażana solę i odstawiam na 20 minut. Podobnie do bakłażana kroimy cukinię. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki, a czosnek rozgniatamy.
Na paleni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy warzywa partiami. Zaczynamy od pokrojonej cebuli i pieczarek. Smażymy, ok. 7 minut. Po tym czasie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Kolejnymi warzywami, które smażymy są cukinia i papryki. Smażymy aż cukinia i papryka się zeszklą, również ok. 7 minut. I zostaje nam bakłażan. Przed smażeniem płuczemy wcześniej osolonego bakłażana w zimniej wodzie, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy 5 minut.
W misce zalewamy szklankę kaszy kuskus, ½ szklanki gorącego bulionu drobiowego.
W garnku, w którym będziemy przygotowywać farsz podgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę oraz rozgnieciony czosnek. Po 2 minutach dokładamy do tego puszkę pulpy pomidorowej, którą doprawiamy ½ łyżeczki cukru i 4 łyżki harissy.
Redukujemy ok. 5 minut, po czym dodajemy przesmażone warzywa tj. cukinię, paprykę, bakłażana, pieczarki i cebulę. Dodajemy również 2 kiszone cytryny, które kroimy na ćwiartki oraz zielone oliwki, które wcześniej odsączamy z zalewy. Farszu nie doprawiamy solą – kiszone cytryny są bardzo słone.
Kiszone cytryny możesz samodzielnie zrobić w domu, przepis na nie znajdziesz tutaj. W Polsce można je kupić online, w Maroko są powszechnie dostępnie i można je przywieść ?.
Całość dusimy maksymalnie 5 minut. Tak przygotowany farsz dzielimy na dwie porcje – jedna zostaje do późniejszego wykorzystania.
Tą część, którą użyjemy do kurczaka mieszamy z kaszą kuskus.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i układamy w naczyniu żaroodporny. Część farszu, która nam została układamy w naczyniu obok kurczaka.
Naczynie żaroodporne zamykamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200˚C na 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170˚C i pieczemy jeszcze 60 minut na każdy kilogram mięsa.
Możemy odkryć naczynie na ostatnie 20 minut pieczenia. Po tym czasie kurczak jest gotowy.