
5 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
10 cytryn do kiszenia
8 cytryn na sok
150g soli kamiennej
1,5l wody przegotowanej
10 łyżeczek soli grubej
2 laski cynamonu
4 liście laurowe
4 liście kaffiru
2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżeczki nasion pieprzu
6 kulek ziela angielskiego
2 szt. papryczki piri-piri

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie cytryn do kiszenia zaczniemy od ich umycia. Każdy cytrus w Polsce przebywa długa drogę zanim go kupimy, więc jest odpowiednio zabezpieczony. Pierwszym etapem jest umycie ich w gorącej wodzie zmywakiem z delikatną ilością detergentu. Usuniemy w ten sposób woskowanie. Kolejnym jest usunięcie substancji nierozpuszczalnych w wodzie.

Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego) ( 1 opakowanie kwasku na miskę 2l wody), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej) też 1 opakowanie na miskę z 2l wody), w celu pozbycia się pozostałości pestycydów i konserwantów.

Cytryny będziemy kisili w solance 10%. Czyli 150g soli na 1,5l wody (bez chloru, czyli np. przegotowanej, a sól łatwiej się rozpuszcza w ciepłej wodzie)

Ponieważ cytryny są różnej wielkości, proponuję przymierzyć ile cytryn nam się zmieści do którego ze słoików i czy 1.5 litra solanki nam wystarczy.

Z 8 sztuk cytryn wyciskamy sok. Następnie każdą z cytryn do kiszenia dwa razy nacinamy od góry, tak aby pomiędzy jej ćwiartkami utworzyła się przestrzeń do wsypania grubej soli, następnie wsypujemy po łyżeczce grubej soli do każdej z nich.

Na dno każdego słoika wlewamy sok z cytryn, wsypujemy po łyżeczce kolendry, czarnego pieprzu, 3 zioła angielskie, lasce cynamonu, papryczce piri-piri oraz 2 liście laurowe i 2 liście kaffiru (limonki) jeśli mamy. Następnie ciasno układamy nacięciem do góry nasze cytryny. Tak przygotowane słoiki ostrożnie zalewamy solanką. Solanka musi przykrywać wszystkie cytryny, najlepiej jest obciążyć powierzchnię słoika czymś co uniemożliwi wypłynięcie kiszonce na powierzchnię, np. spodek od filiżanki, wyparzony kamień.
