i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  08/05/2020

Kiszone cytryny

Rate this post
5 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

10 cytryn do kiszenia
8 cytryn na sok
150g soli kamiennej
1,5l wody przegotowanej
10 łyżeczek soli grubej
2 laski cynamonu
4 liście laurowe
4 liście kaffiru
2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżeczki nasion pieprzu
6 kulek ziela angielskiego
2 szt. papryczki piri-piri

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie cytryn do kiszenia zaczniemy od ich umycia. Każdy cytrus w Polsce przebywa długa drogę zanim go kupimy, więc jest odpowiednio zabezpieczony. Pierwszym etapem jest umycie ich w gorącej wodzie zmywakiem z delikatną ilością detergentu. Usuniemy w ten sposób woskowanie. Kolejnym jest usunięcie substancji nierozpuszczalnych w wodzie.

Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego) ( 1 opakowanie kwasku na miskę 2l wody), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej) też 1 opakowanie na miskę z 2l wody), w celu pozbycia się pozostałości pestycydów i konserwantów.

Cytryny będziemy kisili w solance 10%. Czyli 150g soli na 1,5l wody (bez chloru, czyli np. przegotowanej, a sól łatwiej się rozpuszcza w ciepłej wodzie)

Ponieważ cytryny są różnej wielkości, proponuję przymierzyć ile cytryn nam się zmieści do którego ze słoików i czy 1.5 litra solanki nam wystarczy.

Z 8 sztuk cytryn wyciskamy sok. Następnie każdą z cytryn do kiszenia dwa razy nacinamy od góry, tak aby pomiędzy jej ćwiartkami utworzyła się przestrzeń do wsypania grubej soli, następnie wsypujemy po łyżeczce grubej soli do każdej z nich.

Na dno każdego słoika wlewamy sok z cytryn, wsypujemy po łyżeczce kolendry, czarnego pieprzu, 3 zioła angielskie, lasce cynamonu, papryczce piri-piri oraz 2 liście laurowe i 2 liście kaffiru (limonki) jeśli mamy. Następnie ciasno układamy nacięciem do góry nasze cytryny. Tak przygotowane słoiki ostrożnie zalewamy solanką. Solanka musi przykrywać wszystkie cytryny, najlepiej jest obciążyć powierzchnię słoika czymś co uniemożliwi wypłynięcie kiszonce na powierzchnię, np. spodek od filiżanki, wyparzony kamień.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • kiszone cytryny
  • maroko

Nawigacja wpisu

Risotto ze szparagami
Kurczak z warzywami w stylu marokańskim
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up