i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  28/04/2020

Harissa

Rate this post
1 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI

10 sztuk / papryczek chilli
5 sztuk / papryczek piri piri
2 sztuki / grillowanej słodkiej papryki
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki / kolendry w ziarnach
2 łyżeczki / kminu rzymskiego
1 łyżeczka / soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Papryczki chilli oraz piri piri przed przygotowaniem harissy moczymy 30 minut we wrzątku. Dzięki temu będą miękkie i lepiej się zblendują. Do tego przepisu możesz użyć również suszonych papryczek – je również należy namoczyć. W zależności jak ostrą/pikantną harissę chcesz uzyskać, dobierz rodzaj oraz ilość papryczek.

Po namoczeniu usuwamy z papryczek szypułkę i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera. Następnie dodajemy grillowaną czerwoną paprykę. Ja używamy przygotowanej przez siebie papryki, którą przechowuję w słoiku, w oliwie. Przepis na grillowaną paprykę w oliwie znajdziesz tutaj. Jeżeli nie masz takiej papryki – świeżą paprykę wstaw do piekarnika na 200°C na 30 min. Po tym czasie blaszkę z ugrillowaną paprykę przykryj drugą blaszką lub przełóż ją do woreczka. Odczekaj 10-15 minut i obierz.

Ugrillowaną słodką paprykę kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do ostrych papryczek w blenderze. Do papryk dodajemy obrane
ząbki czosnku, dwie łyżeczki ziaren kolendry, dwie łyżeczki kminu rzymskiego i jedną łyżeczkę soli. Jeżeli używamy świeżej słodkiej papryki, do składników dodajemy jeszcze 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość blendujemy. Próbujemy i sprawdzamy poziom ostrości. Ostrość harissy maleje wraz z zwiększaniem ilości oliwy, której się do niej dodaje.
Tak przygotowaną harissę przekładamy do wyparzonego słoiczka. Możemy przechowywać ją do 3 miesięcy w lodówce.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • chilli
  • grilowana papryka
  • harissa
  • maroko
  • papryk piri piri
  • przetwory

Nawigacja wpisu

Żurek
Szakszuka
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up