6 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
3 kg / słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
6 świeżych liści laurowych
Sól morska
500 ml oliwy z oliwek
6 słoików 0.3l typu twist
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Na blaszce do pieczenia układamy papryki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200˚C z opcją grill. Pieczemy po 10 min z każdej strony. Po 20 min wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy papryki drugą blaszką lub folią aluminiową na kolejne 10 min.
Po tym czasie, papryki będą miękkie, a skórka bardzo łatwo z nich zejdzie. Obieramy papryki ze skórki oraz pozbawiamy je nasion. Nie kroimy papryki na mniejsze kawałki.
Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół. Papryczkę chilli myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy na 6 części. Ja miałam dużą papryczkę, jeżeli masz małe użyj 2 lub 3.
Wyparzamy 6 słoiczków o pojemności 0.3l. Do każdego władamy po jednej ugrillowanej papryce. Następnie dodajemy ½ ząbka czosnku, kawałek papryczki chilli, jeden świeży liść laurowy i 1/3 łyżeczki soli morskiej.
Następnie uzupełniamy każdy słoik paprykami i zalewamy oliwą z oliwek, tak aby całość papryk była przykryta. Zakręcamy każdy ze słoików. Przed przechowywaniem należy zapasteryzować słoiki.
W szerokim garnku wstawiamy nasze słoiki i uzupełniamy ciepła wodą do poziomu nakrętki. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 5 min. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowane słoiki możemy przechowywać nawet kilka miesięcy.