8 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
400 g / polędwiczek z kurczaka
2 sztuki / kiełbaski myśliwskiej
250 g / kiełbasy kruchej wędzonej
4 sztuki / pomidora malinowego
3 sztuki / kolorowej papryki
1 sztuka / papryki w oliwie
500 g / pieczarek
2 sztuki / cukinii
2 sztuki /białej cebuli
2 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
1 l / bulionu drobiowego
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
2 łyżeczki / pasty węgierskiej
1 łyżeczka / papryki wędzonej
1 łyżeczka / papryki mielonej
słodkiej
½ łyżki / smalcu
Olej rzepakowy
½ łyżeczki / cukru
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie leczo rozpoczynamy od ugrillowania świeżych papryk. Do tego przepisu polecam użyć trzech kolorowych papryk. Na blaszce do pieczenia układamy papryki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220˚C z opcją grill.
Pieczemy po 10 min z każdej strony. Po 20 min wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy papryki drugą blaszką lub folią aluminiową na kolejne 10 min. Po tym czasie, papryki będą miękkie, a skórka bardzo łatwo z nich zejdzie. Obieramy papryki ze skórki oraz pozbawiamy je nasion. Następnie kroimy w mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Cukinię myjemy i kromy w grubą kostkę. Polędwiczki z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Kiełbasy kroimy w półtalarki. Grillowaną paprykę w oliwie – tu znajdziesz przepis, kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory malinowe sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę
W szerokim garnku, w którym będziemy dusić leczo, bez tłuszczu smażymy pokrojone kiełbasy. Gdy zacznie się z nich wytapiać tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy, aż kiełbasa będzie złota.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy pokrojone polędwiczki z kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy z obu stron ok. 5 min, a następnie przekładamy do garnka z kiełbasą. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki ok. 5 min. Doprawiamy je tylko pieprzem.
Po tym czasie przekładamy je do garnka z kiełbasą i kurczakiem. Ostatnim warzywem do obsmażenia jest cukinia. Ją również smażymy 5 min, dodajemy do niej ½ papryczki chilli w kawałku. Cukinię i chilli przekładamy do garnka z resztą składników.
Do garnka ze warzywami i mięsem dorzucamy pokrojone papryki grillowane i paprykę z oliwy.
Dodajemy gorący bulion drobiowy, 2 łyżeczki pasty węgierskiej, świeży liść laurowy i 4 ziela angielskie. Gdy całość się zagotuje, gotujemy pod przykryciem 5 min. W tym czasie na patelni rozpuszczamy ½ łyżki smalcu i przesmażamy łyżeczkę papryki wędzonej i łyżeczkę papryki słodkiej. Zdejmujemy, gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć i dodajemy do garnka. Po 5 min gotowania leczo, dodajemy pokrojone świeże pomidory malinowe. Doprawiamy je ½ łyżeczki cukru oraz solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 15 min od czasu do czasu mieszając.
Leczo podajemy z ryżem jaśminowy. Najsmaczniejsze jest drugiego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą