2 Porcje | Czas przygotowania 10 min
SKŁADNIKI
2 jajka
1 sztuka / cebuli
2 sztuki / pomidora lub puszka
krojonych pomidorów
½ sztuki / słodkiej papryki
1 łyżka / harissy
1 łyżeczka / masła klarowanego
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory z puszki – krojone, przekładamy na sito, aby je odsączyć.
Jeżeli używamy świeżych pomidorów – na początek sparzymy je, aby je obrać. Następnie kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Jeżeli chcesz samodzielnie sklarować masło – tu znajdziesz przepis. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy pokrojoną czerwoną paprykę. Smażymy ok. minuty, a następnie dokładamy pokrojone pomidory i łyżkę harissy. Harissę można kupić lub przygotować samemu. Przepis na domową harissę znajdziesz tutaj.
Chwilę podsmażamy, tak aby odparowały. Staramy się nie mieszać pomidorów, wtedy nie puszczą wody. W masie pomidorów robimy dwa miejsca na jajka, wbijamy je i przykrywamy patelnię pokrywką.
Smażymy jeszcze 3-4 minuty – w zależności od wielkości jajka. Jajka przed przykryciem doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.