2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
225 g / mrożnych krewetek
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
150 ml / białego wina
Sok z ½ cytryny
1 pęczek / natki pietruszki
25 g / zimnego masła
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki razem z nasionami. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dajemy szalotkę oraz papryczkę chilli i smażymy, aż się zeszklą. Następnie dodajemy czosnek i smażymy ok. 30 sek. po czym dodajemy krewetki. Smażymy kilka minut, aż krewetki będą rumiane. Następnie dolewamy białe, wytrawne winno i gotujemy aż alkohol wyparuje. Dodajemy sok z cytryny i zimne masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowane krewetki podajemy ze świeżą bagietką.