4 Porcje | Czas przygotowania 50 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / piersi z kurczaka,
pojedyncze
10 plastrów / szynki parmeńskiej
MARYNATA
4 łyżki / oliwy z suszonych
pomidorów
2 ząbki / czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
1 łyżeczka / świeżego imbiru
1 łyżeczka / soli morskiej
1 łyżeczka / czerwonego pieprzu
FARSZ
100 g / suszonych pomidorów
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
100 g / sera feta
1 łyżeczka / natki pietruszki suszona
½ łyżeczki / płatków chilli
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Piersi z kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy. Każdą z piersi nacinamy tak, aby można było je nafaszerować. Przygotowujemy marynatę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na mniejsze części. Papryczkę chilli drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.
Przygotowane składniki przekładamy do moździerza. Dodajemy sól morską, czerwony pieprz w ziarnach i rozcieramy. Gdy uzyskamy konsystencję papki dodajemy oliwę z suszonych pomidorów.
Mieszamy. Każdą z piersi kurczaka nacieramy naszą marynatą. Przekładamy do pojemnika i odkładamy do lodówki na min. godzinę.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze części. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy w rondlu szalotkę, suszone pomidory i czosnek. Ponieważ suszone pomidory mają w sobie oliwę, nie dodajemy żadnego tłuszczu. Smażymy ok. 7 min. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy pomidory wystygną dodajemy do nich ser feta. Całość mieszamy. Doprawiamy solą, suszoną natką pietruszki, płatkami chilli i pieprzem. Dokładnie łączymy całość.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy zamarynowane piersi kurczaka. Każdą zamarynowaną pierś owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Następnie przekładamy je do rękawa do pieczenia i pieczemy 30 min w piekarniku ustawionym na 200°C.
W czasie, gdy piersi z kurczaka się pieką przygotowujemy sos camembert z suszonymi pomidorami. Przepis na ten sos znajdziesz w kategorii dodatki.
Upieczoną pierś kurczaka podajemy z sosem camembert, młodymi ziemniakami i szparagami ugrillowanymi na maśle klarowanym.