4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
250 g / kiełbasy myśliwskiej
2 sztuki / cebuli
2 sztuki / czerwonej papryki
1 sztuka / papryczki chilli
½ cukinii
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów pelati
½ łyżeczki / cukru
1 łyżeczka / słodkiej papryki
½ łyżeczki / ostrej papryki
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kiełbasę myśliwską kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w 1,5 cm plastry, a następnie każdy plaster na cztery. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną kiełbasę myśliwską. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek i papryczkę chilli.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i cukinię. Całość smażymy ok. 5 min. Po tym czasie dodajmy rozdrobnione pomidory pelati. Doprawiamy ½ łyżeczki cukru oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dusimy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy sól oraz pieprz i dusimy jeszcze 2
minuty. Warzywa muszą być jędrne i chrupiące.
Tak przygotowaną kiełbasę z warzywami podajemy z białym ryżem lub pieczywem.