4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
250 g / boczniaków
1 sztuka / cebuli
1 ząbek czosnku
3 duże kapary
1 sztuka / papryczki piri piri
200 ml / śmietanki 30%
100 ml / białego wytrawnego wina
1 łyżeczka / soku z cytryny
1 pęczek natki pietruszki
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól
250 g / makaronu orecchiette
1 łyżka / masła klarowanego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę ubieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczkę piri piri myjemy i drobno siekamy. Jeżeli chcesz łagodniejszą wersję sosu, pozbądź się nasionek w papryczce. Owoce kaparów kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulę, kapary i papryczkę piri piri. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucamy pokrojone boczniaki. Grzyby smażymy ok. 10 minut, aż boczniaki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy grzyby na patelni.
Po tym czasie wlewamy na patelnię białe wino. Gdy wino się zagotuje, a alkohol odparuje dodajemy 200 ml śmietanki 30% i łyżeczkę soku z cytryny. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut tak, aby sos się lekko zredukował.
Doprawiamy sos gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Gdy sos jest gotowy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
W czasie, gdy boczniaki się smażą nastawiamy wodę i gotujemy makaron.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu na patelnię i delikatnie mieszamy. Wkładamy na talerze i posypujemy świeżo tartym parmezanem.