6 Porcji | Czas przygotowania 90 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / bakłażana
2 sztuki / cukinii
2 sztuki / czerwonej papryki
1 kg / mięsa z indyka do mielenia –
udziec
1 słoik / papryki grillowanej w oliwie
1 sztuka / cebuli
3 ząbki czosnku
1 papryczka piri piri
1 puszka / przecieru pomidorowego
½ pęczka / świeżej kolendry
2 łyżki / sosu worcestershire
1 sztuka / sera mozzarella
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka / kruszonej papryczki
jalapeno zielonej
Sól, pieprz
Cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Jeżeli do przygotowania tego przepisu używasz mięsa, które samodzielnie będziesz mielić, to od tego rozpoczynamy przygotowania. Możesz też kupując mięso w sklepie poprosić o zmielenie – będzie szybciej.
Warzywa myjemy i każde z nich przecinamy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy. Cukinię i bakłażana pozbawiamy miąższu ze środka, który wykorzystamy do przygotowania farszu, a z papryki usuwamy tylko gniazda nasienne. Najłatwiej pozbyć się środka cukinii i bakłażana za pomocą dwóch narzędzi: w pierwszym etapie używam małej drylownicy – takiej do usuwania gniazd nasiennych, np. z jabłek, po czym całość formuję za pomocą łyżeczki wykrawacza do melona.
Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Każde z warzyw, za pomocą pędzelka smaruję oliwą, posypuje solą, pieprzem oraz kruszoną papryczką jalapeno zieloną. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy warzywa na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa z piekarnika.
W czasie, gdy warzywa się pieką przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wydrążone środki cukinii i bakłażana kroimy w niedużą kostkę. Papryczkę piri piri drobno siekamy. Paprykę grillowaną ze słoika przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar oliwy, a następnie kroimy w kostkę.
Oliwę z papryki wykorzystamy do podsmażania farszu. Przepis na grillowaną paprykę w oliwie znajdziesz tutaj.
Jeżeli nie masz takiej papryki, przed przygotowaniem farszu ugrilluj w piekarniku dwie czerwone papryki – 200°C, 30 minut. Następnie zdejmij z niej skórę i takiej użyj do farszu.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z grillowanej papryki i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz papryczkę piri piri.
Gdy tylko się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodajemy pokrojony środek z bakłażana. Po ok. 3 minutach dodajemy pokrojony środek z cukinii.
Smażymy aż bakłażan i cukinia się zeszklą, ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną grillowaną paprykę i smażymy ok. 2 minuty. Następnie dodajemy zmielone mięso z udźca indyka i 2 łyżki sosu worcestershire. Mięso mieszamy na patelni, aby nie powstały duże kawałki. Gdy mięso będzie już ścięte (ok. 7 minut) dodajemy puszkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem.
Całość przesmażamy razem, aż woda z pomidorów odparuje – ok. 10 minut.
Na koniec do farszu dodajemy drobno posiekaną kolendrę.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej podpieczone warzywa.
Nafaszerowane warzywa wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C, na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy warzywa z piekarnika, piekarnik przestawiamy na opcję grill 220°C. Na każde z warzyw kładziemy kawałek mozzarelli i wstawiamy na najwyższy poziom do piekarnika.
Grillujemy jeszcze 5 minut.