i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  06/05/2021

Faszerowane warzywa

Rate this post

6 Porcji | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI

2 sztuki / bakłażana
2 sztuki / cukinii
2 sztuki / czerwonej papryki
1 kg / mięsa z indyka do mielenia –
udziec
1 słoik / papryki grillowanej w oliwie
1 sztuka / cebuli
3 ząbki czosnku
1 papryczka piri piri
1 puszka / przecieru pomidorowego
½ pęczka / świeżej kolendry
2 łyżki / sosu worcestershire
1 sztuka / sera mozzarella
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka / kruszonej papryczki
jalapeno zielonej
Sól, pieprz
Cukier

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Jeżeli do przygotowania tego przepisu używasz mięsa, które samodzielnie będziesz mielić, to od tego rozpoczynamy przygotowania. Możesz też kupując mięso w sklepie poprosić o zmielenie – będzie szybciej.
Warzywa myjemy i każde z nich przecinamy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy. Cukinię i bakłażana pozbawiamy miąższu ze środka, który wykorzystamy do przygotowania farszu, a z papryki usuwamy tylko gniazda nasienne. Najłatwiej pozbyć się środka cukinii i bakłażana za pomocą dwóch narzędzi: w pierwszym etapie używam małej drylownicy – takiej do usuwania gniazd nasiennych, np. z jabłek, po czym całość formuję za pomocą łyżeczki wykrawacza do melona.

Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Każde z warzyw, za pomocą pędzelka smaruję oliwą, posypuje solą, pieprzem oraz kruszoną papryczką jalapeno zieloną. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy warzywa na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa z piekarnika.

W czasie, gdy warzywa się pieką przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wydrążone środki cukinii i bakłażana kroimy w niedużą kostkę. Papryczkę piri piri drobno siekamy. Paprykę grillowaną ze słoika przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar oliwy, a następnie kroimy w kostkę.

Oliwę z papryki wykorzystamy do podsmażania farszu. Przepis na grillowaną paprykę w oliwie znajdziesz tutaj.
Jeżeli nie masz takiej papryki, przed przygotowaniem farszu ugrilluj w piekarniku dwie czerwone papryki – 200°C, 30 minut. Następnie zdejmij z niej skórę i takiej użyj do farszu.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z grillowanej papryki i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz papryczkę piri piri.

Gdy tylko się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodajemy pokrojony środek z bakłażana. Po ok. 3 minutach dodajemy pokrojony środek z cukinii.
Smażymy aż bakłażan i cukinia się zeszklą, ok. 5 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną grillowaną paprykę i smażymy ok. 2 minuty. Następnie dodajemy zmielone mięso z udźca indyka i 2 łyżki sosu worcestershire. Mięso mieszamy na patelni, aby nie powstały duże kawałki. Gdy mięso będzie już ścięte (ok. 7 minut) dodajemy puszkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem.

Całość przesmażamy razem, aż woda z pomidorów odparuje – ok. 10 minut.

Na koniec do farszu dodajemy drobno posiekaną kolendrę.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej podpieczone warzywa.

Nafaszerowane warzywa wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C, na 20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy warzywa z piekarnika, piekarnik przestawiamy na opcję grill 220°C. Na każde z warzyw kładziemy kawałek mozzarelli i wstawiamy na najwyższy poziom do piekarnika.
Grillujemy jeszcze 5 minut.

Tak przygotowane warzywa podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • bakłażan
  • cukinia
  • grilowana papryka
  • mięso mielone
  • papryka

Nawigacja wpisu

Sałatka z kalafiora Romanesco
Spaghetti warzywne z krewetkami i sosem z gorgonzoli
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up