
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / świeżej dorady
1 sztuka / cytryny
2 ząbki / czosnku
8 gałązek / rozmarynu
Oliwa z oliwek
Sól morska, pieprz
WARZYWA
1 sztuka / cukinii
1 sztuka / cebuli
2 sztuki / białej papryki
1 gałązka / pomidorów koktajlowych
Oliwa z oliwek
Sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w szóstki. Cukinię myjemy i kroimy w talarki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w ćwiartki. Pomidory myjemy, ale zostawiamy na gałązce. Tak przygotowane warzywa solimy i odkładamy.

Rybę ostrożnie i płytko naciąć na brzuchu od szczęki do połowy ryby (tylnej brzusznej płetwy), wyjąć wnętrzności. Następnie dokładnie oczyścić i usunąć łuski. Rybę myjemy i osuszamy.
Tak przygotowane ryby solimy w środku. Do każdej ryby wkładamy rozgnieciony ząbek
czosnku, 2 plasterki cytryny i po 2 gałązki rozmarynu. Następnie skrapiamy ryby oliwą z oliwek po zewnętrznej stronie i doprawiamy solą i pieprzem. Na folii aluminiowej układamy kolejne 2 gałązki rozmarynu i kolejne 2 plasterki cytryny, a na to układamy rybę. Każdą doradę szczelnie owijamy tak przygotowaną folią aluminiową.
Ryby układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy po 8-9 min z każdej strony.
Wcześniej przygotowane warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na aluminiowych tackach do grillowania. Grillujemy razem rybą.
Grillowaną doradę podajemy wraz z grillowanymi warzywami.
