2 Porcje | Czas przygotowania 25 min
SKŁADNIKI
1 kg / świeżych muli
1 sztuka / pomarańczy
2 sztuki / dymki
3 ząbki / czosnku
100 ml / białego wina
50 g / masła
1 pęczek / natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Mule oczyszczamy i rozkładamy na dwie porcje w tacki do grillowania o pełnym dnie. Do każdej z porcji dodajemy po jednym rozgniecionym ząbku czosnku i po dwie ćwiartki pomarańczy. Tak przygotowane mule szczelnie przykrywamy folią aluminiową i ustawiamy na grillu na ok. 10 min.
W czasie, gdy mule się grillują przygotowujemy sos. Dymkę, ale tylko białą część, kroimy w talarki, ząbek czosnku rozgniatamy, a natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Z pozostałej połówki pomarańczy wyciskamy sok. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy dymkę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Po chwili wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy też odrobinę soku z cytryny. Gdy sos lekko odparuje, ok. 5 min. dodajemy masło, sól i pieprz. Po rozpuszczeniu masła zdejmujemy sos z ognia i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy.
Tak przygotowany sos dodajemy do muli, które grillowały się 10 min. Ponownie szczelnie je przykrywamy folią aluminiową i grillujemy jeszcze ok 5-7 min. aż wszystkie się otworzą.
Tak przygotowane mule warto podać z grzankami, również z grilla.