
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 pęczek / buraka liściowego
1 sztuka / cebuli
1 ząbek / czosnku
100 ml / białego wina
Sok z ½ cytryny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Buraka liściowego myjemy i oddzielamy liście od łodyżek. Łodyżki kroimy w 2 cm słupki, a liście w paski. W garnku zagotowujemy wodę, którą wcześniej solimy. Do wrzątku rzucamy pokrojone łodyżki i gotujemy 10 min. Po tym czasie dorzucamy pokrojone liście i gotujemy jeszcze 5 min. Po tym czasie odcedzamy buraka.
W czasie, gdy burak się gotuje obieramy i kroimy w kostkę cebulę a ząbek czosnku rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i gdy się zeszkli dorzucamy czosnek. Całość smażymy ok. minuty. Następnie dodajemy wcześniej ugotowanego buraka liściowego. Podlewamy białym winem i sokiem cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ok. 3 – 5 minutach zdejmujemy z ognia.
Blitva jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych ryb.