2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
400 g / oczyszczonych kalmarów
½ sztuki / cebuli
1 sztuka / cukinii
2 sztuki / papryki białej
2 ząbki / czosnku
100 ml / białego wina
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinię myjemy i kroimy w paski. Paprykę kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paski. Kalmary myjemy i osuszamy.
W niskim garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i paprykę. Gdy się zeszklą dodajemy zgnieciony jeden ząbek czosnku. Po ok. minucie dorzucamy pokrojoną cukinię. Solimy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ok. 10 min.
W czasie gdy smażą się warzywa, na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę dajemy zgnieciony ząbek czosnku. Po ok. 30 sek.
dodajemy kalmary. Smażymy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy wino i sok z cytryny. Solimy.
Następnie dodajemy usmażone kalmary wraz z sosem do uduszonych warzyw. Doprawiamy pieprzem i całość dusimy jeszcze dwie minuty.
Kalmary podajemy ze świeżą bagietką.