2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
300 g / polędwicy wołowej
2 jajka
2 sztuki / szalotki
4 sztuki / ogórka konserwowego
50 g / marynowanych podgrzybków
2 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / wody gazowanej
1 łyżeczka / musztardy francuskiej
1 łyżeczka / musztardy dijon
½ łyżeczki / miodu
Sok z cytryny
Sól
Świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Polędwicę wołową drobno siekamy. Można ją delikatnie podmrozić przed siekaniem, wtedy będzie łatwiej. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę.
W małej miseczce mieszamy musztardy, miód i sok z cytryny.
Do posiekanej polędwicy dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i wodę. Wyrabiamy mięso i dzielimy na dwie porcje.
Na dużym talerzu układamy mięso, połowę pokrojonej szalotki, ogórków i grzybków. Dodajemy wcześniej przygotowaną musztardę również na talerz. W mięsie na talerzu robimy wgłębienie i wbijamy żółtko. Proponuję wcześniej sparzyć jajka.
Całość przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.