i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Wegetariańskie  /  25/06/2019

Tarta z grzybami

5/5 - (1 vote)
4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI
1 sztuka / ciasta na tartę
2 garści / suszonych podgrzybków
250 g / pieczarek
1 sztuka / cebuli
3 ząbki / czosnku
1 sztuka / cukinii
½ pęczka / szparagów
1 jajko
1 sztuka / śmietanki 30%
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz biały
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na min. 30 min.
Cukinię kroimy w paski i podsmażamy na patelni z oliwą ok. 3 min. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szparagi myjemy i odłamujemy twardą część łodygi, którą wyrzucamy. Odkrawamy główki, a pozostałą część łodygi kroimy w talarki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki.
Suszone grzyby odsączamy i delikatnie siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy całe ząbki czosnku, a następnie suszone grzyby i pieczarki. Całość solimy. Smażymy, aż grzyby będą miękkie, ok. 10 min. Pod koniec obficie doprawiamy pieprzem i wyjmujemy całe ząbki czosnku.

W czasie, gdy smażymy grzyby rozgrzewamy piekarnik na 180℃ – termoobieg, dół. Na formę do pieczenia tarty wykładamy ciasto, które nakłuwamy widelcem. W misce roztrzepujemy jedno jajko i dodajemy śmietankę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową.
Składamy tartę. Na ciasto w formie wykładamy cukinię, następnie podsmażone grzyby. Na warstwę grzybów wysypujemy pokrojone łodyżki szparagów i główki. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną.

Tartę pieczemy 30 min. Podajemy na ciepło

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • podgrzybki
  • suszone grzyby
  • tarta

Nawigacja wpisu

Zupa z sera pleśniowego
Kotleciki jagnięce w sosie z zielonego pieprzu
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up