4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / ciasta na tartę
2 garści / suszonych podgrzybków
250 g / pieczarek
1 sztuka / cebuli
3 ząbki / czosnku
1 sztuka / cukinii
½ pęczka / szparagów
1 jajko
1 sztuka / śmietanki 30%
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz biały
Oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na min. 30 min.
Cukinię kroimy w paski i podsmażamy na patelni z oliwą ok. 3 min. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szparagi myjemy i odłamujemy twardą część łodygi, którą wyrzucamy. Odkrawamy główki, a pozostałą część łodygi kroimy w talarki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki.
Suszone grzyby odsączamy i delikatnie siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy całe ząbki czosnku, a następnie suszone grzyby i pieczarki. Całość solimy. Smażymy, aż grzyby będą miękkie, ok. 10 min. Pod koniec obficie doprawiamy pieprzem i wyjmujemy całe ząbki czosnku.
W czasie, gdy smażymy grzyby rozgrzewamy piekarnik na 180℃ – termoobieg, dół. Na formę do pieczenia tarty wykładamy ciasto, które nakłuwamy widelcem. W misce roztrzepujemy jedno jajko i dodajemy śmietankę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową.
Składamy tartę. Na ciasto w formie wykładamy cukinię, następnie podsmażone grzyby. Na warstwę grzybów wysypujemy pokrojone łodyżki szparagów i główki. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną.
Tartę pieczemy 30 min. Podajemy na ciepło