2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
4 sztuki / kotlecików jagnięcych
4 łyżki / oliwy z oliwek
2 ząbki / czosnku
1 łyżeczka / świeżego imbiru
2 łyżki / tymianku
Sól, pieprz
SOS
100 g / zielonego pieprzu w zalewie
1 sztuka / szalotki
50 ml / brandy
1 łyżka / mąki pszennej
100 ml / bulionu wołowego
100 ml / śmietanki 30%
30 g / masła
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Kotleciki umyć i osuszyć. W pojemniku, w którym będą marynować się kotleciki przygotowujemy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Imbir obieramy i ścieramy do oliwy. Dodajemy tymianek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy nasze kotleciki marynatą. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz odcedzamy z zalewy, którą również zachowujemy. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i połowę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną szalotkę. Gdy się zeszkli, dorzucamy odcedzone ziarenka zielonego pieprzu. Smażymy razem ok. 2 min. po czym dodajemy brandy i podpalamy.
Gdy alkohol się wypali dodajemy mąkę. Ciągle mieszając smażymy ok. 30 sekund. Następnie dodajemy bulion i zalewę z pieprzu. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć i dodajemy śmietankę oraz masło. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 min. i sos jest gotowy.
Gdy sos się gotuje, smażymy kotleciki jagnięce. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy.
Kotleciki smażymy na mocno rozgrzanej patelni 4 min. z każdej strony.
Kotleciki jagnięce podajemy z sosem i puree z batata oraz lekką sałatką