2 Porcje | Czas przygotowania 40 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / steka wołowego
2 sztuki / batata
Olej słonecznikowy
Tymianek
Oliwa z oliwek
Masło czosnkowe
Sól, pieprz
SOS
100 g / zielonego pieprzu w zalewie
1 sztuka / szalotki
50 ml / brandy
1 łyżka / mąki pszennej
100 ml / bulionu wołowego
100 ml / śmietanki 36%
30 g / masła
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Steki myjemy i osuszamy, a następnie odkładamy na min. 30 min, aby ich temperatura zbliżyła się do pokojowej.
Bataty obieramy i myjemy. Następnie kroimy je w łódeczki i przekładamy do miski. Skrapiamy bataty oliwą, dodajemy sól, pieprz i tymianek. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃. Bataty układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 min.
W czasie, gdy bataty się pieką przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz odcedzamy z zalewy, którą również zachowujemy. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i połowę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną szalotkę. Gdy się zeszkli, dorzucamy odcedzone ziarenka zielonego pieprzu. Smażymy razem ok. 2 min. po czym dodajemy
brandy i podpalamy.
Gdy alkohol się wypali dodajemy mąkę. Ciągle mieszając smażymy ok. 30 sekund. Następnie dodajemy bulion i zalewę z pieprzu. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć i dodajemy śmietankę oraz masło. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 min. i sos jest gotowy.
Rozgrzewamy patelnię. Jeżeli używasz patelni grillowej, to nie używaj tłuszczu, a jeżeli zwykłej to z odrobiną oleju słonecznikowego. Na mocno rozgrzaną patelnię układamy nasze steki. Smażymy po max. 2 minuty z każdej strony, wtedy będą średnio krwiste. Po usmażeniu steki odkładamy na deskę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Po czym wykładamy je na talerz, a na każdy ze steków dajemy łyżkę masła czosnkowego.
Do steków dodajemy sos z zielonego pieprzu i frytki z batata. Do całości proponuję jeszcze lekką sałatę.