2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
2 puszki / pomidorów
200 ml / śmietanki 36%
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
1 łyżeczka / cukru
100 ml / białego wina
50 g / parmezanu
1 kulka / mozzarelli
2 łyżki / oliwy z oliwek
Sól, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
W garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy ok. 15 min, po czym odcedzamy.
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pokrojoną szalotkę przekładamy na rozgrzaną patelnię. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Po ok. 30 sekundach dodajemy pomidory w puszce. Pomidory delikatnie solimy, dodajemy pieprz, cukier i wino. Sos redukujemy ok 10 min.
Po zredukowaniu pomidorów blendujemy je tak, aby nie było wyczuwalnych kawałków pomidorów. Po czym dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5 min. Następnie dodajemy parmezan i ciągle mieszając gotujemy sos jeszcze 5 min.
Po tym czasie, gdy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Całość podgrzewamy jeszcze ok 2 min.
Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki. Makaron podajemy z mozzarellą i np. listkami groszku cukrowego.