8 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
500 g / sera białego półtłustego
2 opakowania / serka homogenizowanego
220 g / herbatników
200 g / czekolady mlecznej
200 g / czekolady białej
250 g / świeżych malin
1 łyżka / stewii
200 g / śmietany 36%
1 łyżka / żelatyny
1 opakowanie / cukru z prawdziwą wanilią
½ szklanki / wrzątku
100 g / masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie sernika rozpoczynamy od zmielenia sera w maszynce. Proponuję zmielić minimum trzy razy. Podczas ostatniego mielenia dokładamy serki homogenizowane.
Maliny dokładnie przebieramy i myjemy. Odkładamy ok. 50 g malin do dekoracji.
Herbatniki kruszymy za pomocą wałka.
W rondelku rozpuszczamy 50 g masła i dwie czekolady mleczne, cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy do niej pokruszone herbatniki. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ciastka wykładamy na spód tortownicy. Wyrównujemy przełożoną masę i wstawiamy do lodówki.
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno razem z cukrem z prawdziwą wanilią. W międzyczasie rozpuszczamy jedną łyżkę żelatyny w ½ szklanki wrzątku. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę i łyżkę stewii, mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej zmielony ser, małymi porcjami. Miksujemy na wolnych obrotach, tak aby składniki się połączyły. Do tak przygotowanej masy serowej dorzucamy 200 g malin i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na spód z herbatników. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
W rondelku topimy pozostałą część masła (50g) i rozpuszczamy w nim białą czekoladę. Gdy masa lekko ostygnie, ale nadal jest płynna wykładamy ją na wierzch wcześniej schłodzonego sernika.
Całość dekorujemy malinami odstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało, najlepiej na całą noc.