2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
300 g / łopatki wołowej lub rostbefu
wołowego
2 sztuki / bułki do burgera
2 liście / sałaty rzymskiej
1 sztuka / pomidora
1 sztuka / czerwonej cebuli
4 plastry / bekonu
8 plasterków / pikli z ogórka
2 plastry / sera cheddar
Musztarda stołowa
Majonez
Ketchup
1 łyżka / sosu sojowego
1 łyżka / sosu worcestershire
1 łyżka / zimnej wody
1 łyżeczka / świeżego imbiru
1/3 łyżeczki / ziaren kolendry
1/3 łyżeczki / ziaren gorczycy
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Burgery rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Na burgery kupujemy mięso wołowe w kawałku. Mielimy samodzielnie lub w sklepie prosimy o zmielenie. Nie kupujemy gotowego mięsa mielonego. Na burgery wybieramy mięso z odrobiną tłuszczu, ok. 20%. To tłuszcz jest nośnikiem smaku. Nie polecam przygotowywania burgerów z polędwicy wołowej, przeznaczcie ją raczej na tatara. Wybierzcie zatem łopatkę wołową lub rostbef.
Zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy łyżeczkę świeżo startego imbiru, łyżkę sosu sojowego i sosu worcestershire. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry i gorczycy, po czym dodajemy do mięsa. Dodajemy jeszcze łyżkę zimnej wody, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę ketchupu i
pół łyżeczki majonezu. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrabiamy mięso, aż lekko będzie kleiste. Tak przygotowane mięso odkładamy na bok i przygotowujemy pozostałe składniki.
Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż będą złote z obu stron i chrupkie. Liście sałaty dokładnie myjemy. Pomidora myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Bułki kroimy na pół i grillujemy wewnętrzną stronę na suchej patelni lub w piekarniku.
Mięso dzielimy na dwie części i formujemy burgery. Robimy dwa kotlety, ale płaskie i o średnicy naszych bułek.
Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oliwy 2 min. z każdej strony, tak aby mięso było soczyste
Podpieczone bułki smarujemy odrobiną majonezu, ketchupu i musztardy po wewnętrznych stronach. Na dolną połówkę kładziemy kolejno, jedno na drugie: liść sałaty, dwa plastry bekonu, plastry pomidora, talarki czerwonej cebuli.
Na to odrobina ketchupu i musztardy, burger, plaster sera cheddar, plastry pikli z ogórka. Całość przykrywamy drugą połówką bułki. W każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę, aby się nie rozpadł.