i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  20/07/2019

Burgery wołowe

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 20 min

SKŁADNIKI
300 g / łopatki wołowej lub rostbefu
wołowego
2 sztuki / bułki do burgera
2 liście / sałaty rzymskiej
1 sztuka / pomidora
1 sztuka / czerwonej cebuli
4 plastry / bekonu
8 plasterków / pikli z ogórka
2 plastry / sera cheddar
Musztarda stołowa
Majonez
Ketchup
1 łyżka / sosu sojowego
1 łyżka / sosu worcestershire
1 łyżka / zimnej wody
1 łyżeczka / świeżego imbiru
1/3 łyżeczki / ziaren kolendry
1/3 łyżeczki / ziaren gorczycy
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Burgery rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Na burgery kupujemy mięso wołowe w kawałku. Mielimy samodzielnie lub w sklepie prosimy o zmielenie. Nie kupujemy gotowego mięsa mielonego. Na burgery wybieramy mięso z odrobiną tłuszczu, ok. 20%. To tłuszcz jest nośnikiem smaku. Nie polecam przygotowywania burgerów z polędwicy wołowej, przeznaczcie ją raczej na tatara. Wybierzcie zatem łopatkę wołową lub rostbef.

Zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy łyżeczkę świeżo startego imbiru, łyżkę sosu sojowego i sosu worcestershire. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry i gorczycy, po czym dodajemy do mięsa. Dodajemy jeszcze łyżkę zimnej wody, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę ketchupu i
pół łyżeczki majonezu. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrabiamy mięso, aż lekko będzie kleiste. Tak przygotowane mięso odkładamy na bok i przygotowujemy pozostałe składniki.

Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż będą złote z obu stron i chrupkie. Liście sałaty dokładnie myjemy. Pomidora myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.

Bułki kroimy na pół i grillujemy wewnętrzną stronę na suchej patelni lub w piekarniku.

Mięso dzielimy na dwie części i formujemy burgery. Robimy dwa kotlety, ale płaskie i o średnicy naszych bułek.

Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oliwy 2 min. z każdej strony, tak aby mięso było soczyste

Podpieczone bułki smarujemy odrobiną majonezu, ketchupu i musztardy po wewnętrznych stronach. Na dolną połówkę kładziemy kolejno, jedno na drugie: liść sałaty, dwa plastry bekonu, plastry pomidora, talarki czerwonej cebuli.

Na to odrobina ketchupu i musztardy, burger, plaster sera cheddar, plastry pikli z ogórka. Całość przykrywamy drugą połówką bułki. W każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę, aby się nie rozpadł.

Related post: Understanding Tadalafil: A Comprehensive Guide for Informed Decisions

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • burger
  • sos worcestershire
  • wołowina

Nawigacja wpisu

Ostrygi
Sernik na zimno z malinami
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up