4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / ziemniaka
4 sztuki / marchewki
2 sztuki / pietruszki
3 sztuki / ogórka kiszonego
1 jabłko kwaśnie
4 jajka
140 g / groszku extradrobnego
140 g / kukurydzy z puszki
1 sztuka / szalotki
1 łyżka / soku z cytryny
6 łyżek / majonezu
2 łyżeczki / musztardy dijon
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Marchewkę, pietruszkę i selera wykorzystuję z gotowania rosołu. Jeżeli nie masz takiej możliwości, warzywa dokładnie myjemy i gotujemy w łupinkach 20 min. Gdy się ugotują, obieramy ciepłe warzywa. Podobnie gotujemy ziemniaki. Jajka gotujemy na twardo, tzn. ok. 10 min.
Groszek i kukurydzę przekładamy z puszki na sito, aby je odsączyć z zalewy. Ugotowane, obrane warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera) kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do miski. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i skrapiamy jedną łyżką soku z cytryny. Ogórki kiszone obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy na sito, aby je odsączyć. Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
W misce mieszamy pokrojone składniki: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, selera, jajka, jabłko, ogórki kiszone, groszek ekstradrobny, kukurydzę oraz szalotkę. Następnie dodajemy 6 łyżek majonezu oraz 2 łyżeczki musztardy dijon. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Jeżeli sałatkę przygotowujemy na później – nie serwujemy jej od razu po przygotowaniu – przechowujemy ją w lodówce bez majonezu i musztardy.