1 Porcje | Czas przygotowania 140 min
SKŁADNIKI
350 g / mąki pszennej
30 g / cukru
150 g / rodzynek
50 ml / brandy
150 g / masła
4 żółtka
1 jajko
Sól
ROZCZYN:
50 g / świeżych drożdży
50 ml / ciepłego mleka
1 łyżka / mąki pszennej
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie babki wielkanocnej rozpoczynamy dzień przed jej pieczeniem. Rodzynki przekładamy do małej miseczki i zalewamy je brandy. Zalewamy ja tak, aby były w całości namoczone – jeżeli 50 ml to za mało, to dolewamy. Polecam użyć dużych rodzynek.
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. W misce łączymy 50 g świeżych drożdży z 1 łyżką cukru. Dokładnie rozcieramy – drożdże rozpuszczą się. Następnie dodajemy 50 ml ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Dokładnie łączymy składniki, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn przykrywamy lnianą ściereczką.
W czasie, gdy rozczyn wyrasta oddzielamy żółtka od białek oraz przesiewamy mąkę. Rodzynki przekładamy na sito, a odsączone rodzynki oprószamy mąką pszenną.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe 50 ml ciepłego mleka, cukier oraz mąkę i szczyptę soli. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie, mieszając dodajemy stopniowo żółtka, a na koniec jedno jajko. Tak wymieszane ciasto wstawiamy do miksera i za pomocą haka, na wolnych obrotach (2-3) mieszamy 10 minut. W czasie, gdy cisto się miesza rozpuszczamy masło. Po 10 minutach, ciągle mieszając na wolnych obrotach. Cienkim strumieniem dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy kolejne 10 minut. Do wymieszanego ciasta dodajemy rodzynki oprószone mąką – mieszamy ręką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, przykrywamy lnianą ściereczką.
Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią (tak jak w pączkach), zbieramy w kulę i przekładamy do formy – tak aby ciasto wypełniło 50 % formy.
Jeżeli jest go więcej, proponuję rozłożyć je w małe foremki – będą małe babeczki. Ciasto w formie odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, wstawiamy ciasto i pieczemy 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy babkę do ostygnięcia. Babkę dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.