i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Przystawki  /  30/05/2019

Placuszki z cukinii

5/5 - (1 vote)
4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI
1 szuka / dużej cukinii
1 sztuka / czerwonej cebuli
1 ząbek / czosnku
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / papryczki chilli
2 / jajka
3 łyżki / mąki pszennej
Sól, pieprz kolorowy
Pieprz cayenne
Olej rzepakowy
SOS
1 pęczek / koperku
4 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżeczka / musztardy
½ łyżeczki / miodu
1 łyżeczka / octu winnego
Sok z cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Startą cukinię solimy i odstawiamy na 30 min, aby puściła wodę.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną przekładamy do miski i delikatnie solimy. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy go do cebuli. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion, myjemy a następnie drobno siekamy. Posiekaną papryczkę chilli dodajemy do cebuli i czosnku. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchewkę łączymy z pozostałymi składnikami.
Po 30 min odciskamy z cukinii nadmiar wody i dodajemy ją do wcześniej przygotowanych składników. Całość mieszamy. Dodajemy jajka i mąkę. Łączymy wszystko w jednolitą masę.
Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym i pieprzem cayenne.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze placki na złoto z obu stron.

W czasie gdy placuszki się smażą przygotowujemy sos. Myjemy i drobno siekamy pęczek koperku.
W misce łączymy oliwę, miód, musztardę (ja używam figowej), ocet winny i sok z cytryny. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy koperek. Mieszamy.
Placuszki podajemy z sosem i wędzoną rybą, np. pstrągiem lub makrelą.

  

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • cukinia
  • placki
  • vege

Nawigacja wpisu

Tosty z jajkiem sadzonym
Stek z tuńczyka z puree gruszkowym
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up