4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
1 szuka / dużej cukinii
1 sztuka / czerwonej cebuli
1 ząbek / czosnku
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / papryczki chilli
2 / jajka
3 łyżki / mąki pszennej
Sól, pieprz kolorowy
Pieprz cayenne
Olej rzepakowy
SOS
1 pęczek / koperku
4 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżeczka / musztardy
½ łyżeczki / miodu
1 łyżeczka / octu winnego
Sok z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Startą cukinię solimy i odstawiamy na 30 min, aby puściła wodę.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną przekładamy do miski i delikatnie solimy. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy go do cebuli. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion, myjemy a następnie drobno siekamy. Posiekaną papryczkę chilli dodajemy do cebuli i czosnku. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchewkę łączymy z pozostałymi składnikami.
Po 30 min odciskamy z cukinii nadmiar wody i dodajemy ją do wcześniej przygotowanych składników. Całość mieszamy. Dodajemy jajka i mąkę. Łączymy wszystko w jednolitą masę.
Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym i pieprzem cayenne.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze placki na złoto z obu stron.
W czasie gdy placuszki się smażą przygotowujemy sos. Myjemy i drobno siekamy pęczek koperku.
W misce łączymy oliwę, miód, musztardę (ja używam figowej), ocet winny i sok z cytryny. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy koperek. Mieszamy.
Placuszki podajemy z sosem i wędzoną rybą, np. pstrągiem lub makrelą.