2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
4 kromki / chleba tostowego pełnoziarnistego
2 sztuki / jajek
2 plastry / boczku wędzonego
6 sztuk / pieczarek
1 sztuka / pomidora
2 łyżki / tartej mozzarelli
Szczypiorek
Majonez
Masło klarowane
Sól, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie tostów rozpoczynamy od obrania i umycia pieczarek. Następnie kroimy je w plastry. Tak przygotowane pieczarki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem pod koniec smażenia. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową bez żadnego tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię układamy kromki naszego chleba tostowego i grillujemy z obu stron aż będą złote. ( lub korzystamy z tostera )
Na innej patelni, którą wcześniej rozgrzewamy bez tłuszczu układamy plastry boczku i smażymy z obu stron na złoto. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku smażymy jajka sadzone. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Aby jako nie było większe od kromek chleba możemy smażyć je w silikonowych foremkach.
Składamy tosty. Każdą z kromek chleba tostowego smarujemy majonezem z jednej strony. Na dolną kromkę, na majonez dajemy starty ser. Następnie układamy usmażony boczek i jajko sadzone. Na jajko układamy podsmażone pieczarki. Na pieczarki kładziemy po plasterku pomidora. Ja polecam malinowe. Na pomidor dajemy odrobinę majonezu i posypujemy szczypiorkiem. Całość składamy przykrywając drugą kromką.
Tosty najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.