1 Porcja | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
½ sztuki / cukinii
1 sztuka / czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
½ pęczka koperku
3 jajka
1 łyżka / bułki tartej
50 ml / mleka
1 łyżka / masła klarowanego
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i rozgniatamy.
Do przygotowania omletu używamy patelni z metalową rączką lub z odczepianą rączką, ponieważ na koniec omlet wstawiamy do piekarnika.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek. Gdy tylko cebula się zeszkli, ok. 2 minuty dodajemy pokrojoną cukinię. Smażymy na mocnym ogniu ciągle, ale delikatnie mieszając. Solimy warzywa.
W czasie, gdy cukinia się smaży przygotowujemy masę jajeczną. W misce rozbijamy trzy jajka i je roztrzepujemy. Do roztrzepanych jajek dodajemy łyżkę bułki tartej (omlet będzie bardziej złoty) oraz 50 ml mleka. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec do masy jajecznej dodajemy drobno posiekany koperek.
Gdy cukinia będzie już miękka, wlewamy masę jajeczną na patelnię. Nie mieszamy.
Nie mieszamy. Łopatką odchylamy ścięte brzegi omletu, tak aby płynna masa mogła spływać na dno.
Gdy omlet będzie w całości ścięty od dołu i złoty, przekładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika, 180°C – górna grzałka na kilka minut (2-3), tak aby omlet ściął się od góry. Po tym czasie omlet wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz.