4 Porcje | Czas przygotowania 40 min
SKŁADNIKI
500 g / makaronu fusilli (lub inny ulubiony)
1 sztuka / cukinii
1 sztuka / cebuli
2 ząbki czosnku
1 sztuka / zielonej chilli
1 puszka / groszku extra drobnego
1 puszka / zielonej fasolki szparagowej
1 puszka / pulpy pomidorowej
250 ml / bulionu warzywnego
250 g / serka mascarpone
4 łyżki / tartego parmezanu
2 łyżki / oliwy z oliwek
½ łyżeczki / cukru
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Cukinię myjemy i kroimy w półtalarki. Zielone chilli oraz czosnek kroimy w pasterki.
Zielony groszek i fasolkę przekładamy z puszki na sitko, aby odsączyć.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, zielone chilli oraz czosnek. Gdy tylko cebula się zeszkli – ok. 2 minuty, dokładamy pokrojoną cukinię. Smażymy cukinię, aż będzie miękka – ok. 10 minut.
Gdy cukinia jest już miękka, dodajemy do niej jedną puszkę pulpy pomidorowej oraz 250 ml bulionu warzywnego. Bulion warzywny gotuję wcześniej i przechowuję mrożony w mniejszych woreczkach, w porcjach na sos lub zupę. Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj. Do pomidorów dodajemy ½ łyżeczki cukru, odrobinę soli oraz pieprzu. Dodajemy także odsączony groszek i fasolkę szparagową. Całość redukujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W czasie, gdy sos się redukuje wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go, tak aby był al dente. Świetnie do tego sosu sprawdzi się makaron fusilli, ale możesz użyć dowolnego, ulubionego makaronu.
Gdy sos się zredukuje, dodajemy do niego serek mascarpone i delikatnie mieszamy, aby nie było grudek. Sos podgrzewamy jeszcze 2 minuty, a następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Sos z makaronem zostawiamy na patelni jeszcze na minutę. Po tym czasie przekładamy makaron z sosem na talerze i posypujemy świeżo tartym parmezanem.