1 Porcja | Czas przygotowania 25 min
SKŁADNIKI
250 g / boczniaków
½ białej części pora
½ sztuki szalotki
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
½ pęczku szczypiorku
3 jajka
1 łyżka / bułki tartej
50 ml / mleka
1 łyżka / masła klarowanego
Sól, biały pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Boczniaki oraz pora dokładnie myjemy. Boczniaki kroimy w paski, pora i szalotkę w półtalarki, papryczkę chilli w pasterki, a czosnek rozgniatamy.
Do przygotowania omletu używamy patelni z metalową rączką lub z odczepianą rączką, ponieważ na koniec omlet wstawiamy do piekarnika.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego pora, szalotkę, papryczkę chilli oraz czosnek. Gdy por się zeszkli, ok. 2 minuty, dokładamy boczniaki. Smażymy, aż boczniaki będą miękkie 5-7 minut.
W czasie, gdy smażą się boczniaki przygotowujemy masę jajeczną. W misce rozbijamy trzy jajka i
je roztrzepujemy. Do roztrzepanych jajek dodajemy łyżkę bułki tartej (omlet będzie bardziej złoty) oraz 50 ml mleka. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Gdy boczniaki będą już miękkie, wlewamy masę jajeczną na patelnię. Nie mieszamy. Łopatką
odchylamy ścięte brzegi omletu, tak aby płynna masa mogła spływać na dno.
Gdy omlet będzie w
całości ścięty od dołu i złoty, przekładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika, 180°C – górna grzałka i termoobieg.
Wstawiamy go na kilka minut (2-3), tak aby omlet ściął się od góry. Po tym czasie omlet wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz.