i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Śniadania  /  06/05/2020

Omlet z boczniakami

Rate this post
1 Porcja | Czas przygotowania 25 min

SKŁADNIKI

250 g / boczniaków
½ białej części pora
½ sztuki szalotki
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
½ pęczku szczypiorku
3 jajka
1 łyżka / bułki tartej
50 ml / mleka
1 łyżka / masła klarowanego
Sól, biały pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Boczniaki oraz pora dokładnie myjemy. Boczniaki kroimy w paski, pora i szalotkę w półtalarki, papryczkę chilli w pasterki, a czosnek rozgniatamy.

Do przygotowania omletu używamy patelni z metalową rączką lub z odczepianą rączką, ponieważ na koniec omlet wstawiamy do piekarnika.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego pora, szalotkę, papryczkę chilli oraz czosnek. Gdy por się zeszkli, ok. 2 minuty, dokładamy boczniaki. Smażymy, aż boczniaki będą miękkie 5-7 minut.

W czasie, gdy smażą się boczniaki przygotowujemy masę jajeczną. W misce rozbijamy trzy jajka i
je roztrzepujemy. Do roztrzepanych jajek dodajemy łyżkę bułki tartej (omlet będzie bardziej złoty) oraz 50 ml mleka. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy solą oraz
pieprzem.

Gdy boczniaki będą już miękkie, wlewamy masę jajeczną na patelnię. Nie mieszamy. Łopatką
odchylamy ścięte brzegi omletu, tak aby płynna masa mogła spływać na dno.

Gdy omlet będzie w
całości ścięty od dołu i złoty, przekładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika, 180°C – górna grzałka i termoobieg.

Wstawiamy go na kilka minut (2-3), tak aby omlet ściął się od góry. Po tym czasie omlet wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz.

Tak przygotowany omlet posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • boczniaki
  • omlet

Nawigacja wpisu

Makaron z zielonymi warzywami
Risotto ze szparagami
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up