2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
1 kg / świeżych muli
1 sztuka / pomarańczy
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
100 ml / białego wina
50 g / masła
1 pęczek / natki pietruszki
Sok z ½ cytryny
1 łyżka / masła klarowanego
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Żywe mule dokładnie myjemy. Odrzucamy martwe – te które są otwarte lub połamane. Mule oczyszczamy za pomocą szczoteczki, ale delikatnie tak, aby nie połamać muszli.
Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Pęczek natki pietruszki drobno siekamy.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy jedną łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną szalotkę. Chwilę przesmażamy, po czym dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po ok. minucie wlewamy białe wino i dodajemy sok z pomarańczy oraz cytryny. Gdy sos się zagotuje, całość redukujemy ok. 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy zimne masło – 50g. Rozprowadzamy je za pomocą rózgi tak, aby otrzymać aksamitny sos.
Do zredukowanego sosu wrzucamy wcześniej oczyszczone mule. Garnek przykrywamy i gotujemy mule pod przykryciem, aż wszystkie się otworzą, ok. 5 min. Od czasu do czasu potrząsając przykrytym garnkiem. Gdy mule będą gotowe dorzucamy do garnka posiekany pęczek pietruszki, przykrywamy i potrząsamy garnkiem, aby całość się połączyła.
Mule wraz z sosem przekładamy na talerze.