4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
250 g / świeżych kurek
1 sztuka / cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka / soku z cytryny
1 łyżka / masła klarowanego
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
CIASTO KRUCHE
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
2 sztuki / żółtek
Sól
MASA
200 ml / śmietanki 30%
2 jajka
50 g / sera parmezan
4 gałązki / świeżego tymianku
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania połowy mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy sól, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na grubych oczkach tarki. Jak najszybciej zagniatamy ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Tak przygotowane ciasto pieczemy 10 min. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zdejmujemy obciążenie.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy farsz. Kurki oczyszczamy z piasku i innych nieczystości. Delikatnie płuczemy. Nie kroimy kurek na mniejsze kawałki, po krojeniu kurki mogą być gorzkie. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodajemy wcześniej oczyszczone kurki. Całość przesmażamy 10 min. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz łyżkę soku z cytryny.
W misce rozbijamy dwa jajka i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Dodajemy 200 ml śmietanki 30% i mieszamy. Dodajemy listki z 4 gałązek świeżego tymianku, 50 g świeżo tartego parmezanu i mieszamy. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Przesmażone kurki przekładamy na podpieczone ciasto kruche i zalewamy masą jajeczną. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut.