i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  08/09/2019

Marynowane śledzie w Porto

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 15 min

SKŁADNIKI
8 sztuk / płatów śledziowych
80 ml / wina Porto
40 ml / octu z czerwonego wina
1 sztuka / czerwonej cebuli
½ sztuki / białej cebuli
½ sztuki / selera naciowego
1 łyżka / musztardy rosyjskiej
2 świeże liście laurowe
2 liście laurowe
4 zielone oliwki faszerowane anchois
4 ziarna czarnego pieprzu
10 ml / oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej kolendry

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Czerwoną cebulę obieramy, kroimy na pół a następnie kroimy w piórka. Białą cebulę obieramy i kroimy na pół. Selera naciowego myjemy i kroimy centymetrowe paski. Oliwki kroimy w talarki. Ziarna czarnego pieprzu rozdrabniamy w moździerzu. Liście kolendry siekamy. W misce łączymy Porto, oliwę z oliwek i ocet z czerwonego wina. Dodajemy łyżkę musztardy rosyjskiej (lub inną ostrą musztardę), świeże liście laurowe oraz suszone, pokrojone oliwki, czerwoną cebulę oraz seler naciowy. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy młotkowanym czarnym pieprzem i siekaną świeżą kolendrą.
W wyparzonymi, litrowym słoiku układamy cztery płaty śledziowe. Następnie zalewamy tą częścią marynaty i dodajemy połówkę białej cebuli. Układamy kolejne cztery płaty śledziowe i zalewamy całość resztą marynaty.
Tak przygotowane śledzie szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum trzy miesiące. Będą bazą do docelowej przystawki ze śledzi.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • marynata

Nawigacja wpisu

Leczo
Marynowane śledzie w Cherry
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up