2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 filet z dorsza
500 g / kapusty kiszonej
1 puszka / pulpy pomidorowej
½ sztuki / pora
½ sztuki szalotki
100 ml / białego wina
½ łyżeczki / cukru
1 łyżka / soku z limonki
Sól, pieprz kolorowy
Pieprz cytrynowy
Płatki chilli
4 łyżki / masła klarowanego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Do tego przepisu używam świeżej kapusty kiszonej (7-14 dni). Przepis na kapustę kiszoną według mojego (babci) przepisu znajdziesz tutaj.
Pora myjemy, a następnie kroimy w półtalarki. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego. Na gorące masło wrzucamy posiekanego pora i szalotkę. Gdy się zeszklą (ok. 2 minuty) dorzucamy kiszoną kapustę.
Po kolejnych 2 minutach dokładamy pulpę pomidorową. Całość mieszamy, doprawiamy ½ łyżeczką cukru oraz solą i pieprzem kolorowym. Przykrywamy i dusimy 10 minut. Po tym czasie odkrywamy kapustę i dodajemy 100 ml białego, wytrawnego wina oraz łyżkę soku z limonki. Gotujemy jeszcze 5 minut, tak aby alkohol z wina odparował.
W czasie, gdy kapusta kiszona się dusi, smażymy rybę. Filet z dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie oprószamy z obu stron solą, płatkami chilli oraz pieprzem cytrynowy.
Tak doprawionego dorsza smażymy na rozgrzanych 2 łyżkach masła klarowanego 3 minuty z każdej strony.
Na talerz wykładamy usmażoną kapustę kiszoną, a na nią usmażonego dorsza.