2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 główka / białej kapusty
4 sztuki / marchewki
1 sztuka / jabłka
Sól
SOLANKA:
1 łyżka / soli niejodowanej
1 l / wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści (nie wyrzucamy ich, będą potrzebne później), myjemy a następnie kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy twardą część zwaną „głąbem”. Następnie za pomocą mandoliny lub szatkownicy drobno siekamy kapustę do dużej misy. Posiekaną kapustę solimy i mieszamy, a następnie odstawiamy na 30 minut – w tym czasie kapusta zmięknie – od czasu do czasu ugniatamy.
W czasie, gdy kapusta odpoczywa obieramy, myjemy marchewkę, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Jabłko myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (w dużą kostkę). W 1 litrze przegotowanej wody rozpuszczamy 1 łyżkę niejodowanej, kamiennej soli.
Miękką poszatkowaną kapustę mieszamy ze startą marchewką i pokrojonym jabłkiem.
W wyparzonych słoikach, w których będziemy kisić kapustę, układamy partiami kapustę (co ¼ wysokości słoika) dokładnie przyciskając, tak aby nie było powietrza, a następnie podlewamy solanką. Gdy słoik będzie wypełniony w ¾ n wierzch kładziemy liść kapusty i go obciążamy (małym słoiczkiem, filiżanką do espresso lub wyparzonym kamieniem), tak aby cała kapusta była zanurzona w solance. Zamykamy szczelnie słoik
Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na 7 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce. Po tym czasie przenosimy kapustę w chłodne, zaciemnione miejsce. Domowa kiszona kapusta jest doskonałym dodatkiem do ryb lub mięs.