
4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
2 sztuka / batata
2 łyżki / oleju rzepakowego
Sól
Mielona papryczka chilli
Dip
2 łyżki / majonezu
1 łyżka / wasabi
Sok z ½ cytryny
Sposób przyrządzania
Bataty obieramy i myjemy. Następnie kroimy je na mniejsze części i za pomocą malaksera kroimy na cienkie plasterki. Tak pokrojonego batata przekładamy do miski. Dodajemy olej, sól i mieloną papryczkę chilli. Mieszamy tak, aby każdy plasterek był otoczony olejem i przyprawami.
Tak przygotowane chipsy wykładamy na blaszkę z pergaminem, tak aby każdy plasterek leżał osobno. Piekarnik rozgrzewamy do 150℃. Bataty wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min.
W czasie gdy pieką się chipsy przygotowujemy dip. Łączymy majonez z wasabi i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Upieczone chipsy przekładamy do miski i podajemy z wcześniej przygotowanym dipem.