4 Porcje | Czas przygotowania 80 min
SKŁADNIKI
Ciasto
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skóra z jednej cytryny
250 g / świeżych malin
Krem
200 g / gorzkiej czekolady
200 ml / śmietanki 36%
Skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki / płatków migdałów
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy stewię, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Jak najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Foremki na tartaletki smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do foremek. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 min. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Po 15 min. zdejmujemy z ciasta obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy ganache czekoladowy. W garnku podgrzewamy śmietankę. Nie zagotowujemy jej. Do podgrzanej śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę i cały czas mieszając rozpuszczamy ją. Gdy śmietanka połączy się z czekoladą zdejmujemy krem z palnika i dodajemy skórkę z pomarańczy oraz płatki migdałów. Mieszamy.
Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej upieczone ciastka. Na wierzch tartaletek dajemy świeże maliny. Tak przygotowane tartaletki przekładamy do lodówki, aby krem stężał.