2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
2 bagietki wiejskie
60 g / sera camembert
2 pomidory
1 szalotka
2 ząbki / czosnku
1 sztuka / dymki
Kilka igiełek świeżego rozmarynu
2 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / octu winnego
1 łyżka / soku z cytryny
1 łyżeczka / miodu
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Proponuję użyć polskich, malinowych, słodkich pomidorów. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i jeden ząbek przeciskamy przez praskę.
Pomidory, szalotkę i przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy w misce. Kilka igiełek rozmarynu bardzo drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Dymkę myjemy i całą siekamy, dodajemy do pomidorów.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Łączymy dwie łyżki oliwy, łyżkę octu winnego, łyżkę soku z cytryny oraz łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Następnie sos dodajemy do pomidorów i mieszamy. Tak przygotowane pomidory odstawiamy do lodówki na kilka minut.
Przygotowujemy grzanki. Bagietki kroimy na pół, wzdłuż. Każdą z połówek skrapiamy delikatnie oliwą i nacieramy ząbkiem czosnku, który wcześniej obraliśmy. Rozgrzewamy patelnię grillową, na której grillujemy bagietki aż będą złote od strony z oliwą. Na koniec jeszcze na chwilę przekładamy je na drugą stronę, aby były ciepłe. Zdejmujemy bagietki z patelni.
Camembert kroimy w cienkie plastry. Pomidory wyjmujemy z lodówki i pozbawiamy je wody, którą puściły. Nie wyrzucam powstałego sosu. Proponuję go zostawić i użyć jako dressing to sałaty.
Na dwie bruschetty układamy plasterki camemberta, a na niego pomidory. Pozostałe dwie bruschetty podajemy tylko z pomidorami.