8 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
4 pęczki / dymki
4 cebule dymki
4 ziemniaki
2 małe gałązki / rozmarynu
1 ząbek / czosnku
1 łyżka / świeżego imbiru
1 łyżka / masła klarowanego
150 ml / białego wytrawnego wina
1,5 l / bulionu warzywnego
4 słodkie papryki
1 papryczka chilli
1 łyżka / soku z cytryny
2 jajka
1 łyżka / octu
Sól, pieprz
Pieprz biały
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Dymkę myjemy, a następnie siekamy. Oddzielamy białą cześć od szczypioru. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Czosnek i imbir bieramy i drobno siekamy.
W szerokim garnku rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na gorące masło wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy około minuty.
Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i rozmaryn. Smażymy około 2 min, po czym dodajemy ziemniaki. Warzywa smażymy 5 min.
Po tym czasie dodajemy białe
wytrawne wino. Gotujemy aż alkohol odparuje, a wino się zredukuje ok. 5 min. Ale po 2 minutach dorzucamy ¾ posiekanego szczypiorku. Następnie dodajemy bulion warzywny. Przepis na bulion
znajdziesz w kategorii zupy. Gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i białym pieprzem.
Podczas, gdy zupa się gotuje grillujemy papryki. Papryki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy. Słodkie papryki oraz papryczkę chilli grillujemy 5 min z każdej strony.
Następnie patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C pod grilla. Pieczemy 10 min. Po upieczeniu papryki obieramy ze skórki i pozbawiony nasion. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować. Papryki doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Blendujemy my na gładką masę.
Gdy zupa lekko ostygła, blendujemy my ją. Bo blendowanej zupy dodajemy pozostały szczypiorek. Zostawiamy małą łyżeczkę szczypiorku do dekoracji.
W garnku gotujemy wodę z łyżką octu. Do miseczki wbijamy jajko. Gdy woda się zagotuje za pomocą łyżki robimy wir. Jajko z miseczki przelewamy w wir. Gotujemy 2 min. Następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia. Z drugim jajkiem robimy to samo.
Do talerza wkładamy łyżkę pasty z grillowanej papryki. Następnie wlewamy zupę cebulową. Na wierzchu układamy jajko w koszulce. Całość posypujemy szczypiorkiem.