8 Porcje | Czas przygotowania 120 min
SKŁADNIKI
500 g / wędzonych żeberek
500 g / wołowiny (może być udziec)
1,5 l / bulionu drobiowego
2 sztuki / czerwonej cebuli
2 sztuki / batata
2 sztuki / marchewki
2 ząbki czosnku
1 puszka / czerwonej fasoli
1 puszka / kukurydzy
1 sztuka / czerwonej papryki
1 sztuka / żółtej papryki
1 sztuka / papryczki chilli
1 puszka / pomidorów
250 ml / passaty pomidorowej
1 sztuka / szalotki
½ łyżeczki / papryki wędzonej
Olej rzepakowy
Oliwa z oliwek
Pieprz cayenne
½ łyżeczki / cukru brązowego
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Wędzone żeberka wkładamy do bulionu drobiowego i gotujemy przez godzinę. Przepis na bulion drobiowy znajdziesz tutaj. W czasie, gdy żeberka się gotują przygotowujemy pozostałe składniki. Paprykę czerwoną i żółtą myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Tak przygotowane papryki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut z opcją grill na 200˚C. Gdy się upieką, gorące papryki przekładamy do woreczka strunowego na 10 min. Dzięki temu skóra z nich łatwiej zejdzie. Obrane papryki kroimy w dużą kostkę
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Batata i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczkę chilli i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę odsączamy na sicie.
Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy wołowinę (partiami, aby nie było za dużo na patelni) na złoto z każdej strony tzn. ok. 2 minut z każdej strony. Przesmażoną wołowinę zdejmujemy z patelni i odkładamy do miski.
Na tej samej patelni podsmażamy czerwoną cebulę, jeden ząbek czosnku, papryczkę chilli, pokrojone bataty i marchewkę. Warzywa smażymy ok. 10 minut. Usmażone warzywa zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną szalotkę i jeden ząbek czosnku.
Po ok. 2 minutach dodajemy pomidory z puszki i passatę pomidorową. Dodajemy sól, pieprz i cukier. Całość przesmażamy razem ok. 15 minut.
Gdy bulion z żeberkami będzie gotowy, dodajemy do niego pozostałe składniki: przesmażoną wołowinę, warzywa oraz pomidory. Dodajemy również czerwona fasolę i kukurydzę z puszki.
Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz wędzoną papryką i pieprzem cayenne. Gotujemy ok. 30 minut, tak aby wołowina była miękka.