4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
3 pęczki / szczawiu
Młoda włoszczyzna:
4 sztuki / marchewki
1 sztuka / pietruszki
1 sztuka / selera
1 sztuka / pora
5 sztuk / młodych ziemniaków
2 sztuki / liścia laurowego
4 sztuki / ziela angielskiego
1 łyżka / masła klarowanego
200 g / śmietany 18%
Sól, pieprz
4 jajka
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Pora w całości wkładamy do garnka. Korzeń pietruszki i selera również wkładamy w całości. Marchewkę kroimy w talarki. Dodajemy jeszcze dwie gałązki selera. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę.
Całość zalewamy wodą, tak aby tylko warzywa się zakryły. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 20 min. pod przykryciem od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu pora, selera, pietruszkę i nać selera.
W czasie, gdy gotuje się bulion, gotujemy jajka na twardo. 10 min. Po ugotowaniu obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Szczaw myjemy i pozbawiamy łodyżek. Następnie siekamy.
W szerokim rondlu rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany szczaw. Dusimy ok. 2-3 min. aż szczaw zmieni kolor. Następnie podsmażony szczaw zalewamy wcześniej ugotowanym bulionem i całość gotujemy jeszcze 5 min.
Śmietanę wlewamy do miseczki, następnie stopniowo dodajemy do niej łyżką naszą zupę i mieszamy. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą mieszając ją.
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.