
4 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
350 g / fileta z dorsza
350 g / fileta z okonia
½ l / wywaru z głów i pancerzy
krewetek
2 sztuki / marchewek
1 sztuka / pietruszki
½ sztuki / selera
1 sztuka / cebuli
1 sztuka / pora
1 sztuka / słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
¼ papryczki habanero
2 sztuki / pomidora malinowego
1,5 l / bulionu warzywnego
Sok z ½ limonki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Oliwa z oliwek
½ łyżeczki / cukru
Sól, pieprz
Koperek
Kwaśna śmietana

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Marchewkę obieramy i kroimy w półtalarki. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w 1 cm słupki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, odcinamy białą część, którą kroimy w pół talarki. Papryczkę habanero pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Paprykę słodką
myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w 3 cm paski. Pomidora malinowego sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, habanero, marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Smażymy ok. 3 min, aż warzywa się zeszklą. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną słodką paprykę. Smażymy kolejne 3 min.

Po tym czasie dodajemy 1.5 l bulionu warzywnego i wywar z głów krewetek. Przepis na wywar z głów krewetek znajdziesz tutaj. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu, gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie dorzucamy pokrojone w drobną kostkę pomidory malinowe, ½ łyżeczki cukru i sok z ½ limonki. Gotujemy 5 min.

W czasie, gdy zupa się gotuje, myjemy filety z dorsza i okonia. Jeżeli potrzeba usuwamy ości. Ryby kroimy w dużą kostkę o podobnej wielkości.
Gdy pomidory się podgotują, dorzucamy do zupy okonia. Gotujemy 5 min. Jednocześnie doprawiamy zupę solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Po tym czasie dorzucamy dorsza i gotujemy kolejne 5 min.
Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i sporą ilością świeżego koperku.
