4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
500 g / dyni
1 sztuka / batata
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 łyżeczka / świeżego imbiru
500 ml / bulionu drobiowego
200 ml / śmietanki 30%
1 łyżka / masła klarowanego
4 plastry boczku wędzonego
Ser gorgonzola
1 łyżka / pestek dyni
Gałka muszkatołowa
Sól morska, pieprz biały
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Dynię umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Batata obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Szalotkę i imbir obrać i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać
W szerokim ganku rozgrzać masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną szalotkę i imbir. Gdy się zeszkli dodać wyciśnięty czosnek. Po 30 sekundach dodajemy dynię, batata i marchewkę. Solimy.
Gdy się zeszklą, ok. 5 min zalać bulionem drobiowym i gotować ok. 15 min.
W między czasie na suchej patelni usmażyć plastry wędzonego boczku na chipsy. A na drugiej patelni uprażyć pestki dyni lub słonecznika.
Ugotowane warzywa w bulionie miksujemy w blenderze. Dodajemy śmietankę. Doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę podajemy z chipsem z boczku, łyżką sera gorgonzola i pustkami prażonej dyni lub słonecznika.