6 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
500 g / świeżych grzybów
1,5 l / bulionu drobiowego
200 ml / śmietanki 30 %
250 ml / śmietany 18%
½ limonki
1 sztuka / cebuli
2 sztuki / marchewki
¼ selera
2 gałązki / selera naciowego
5 ziemniaków
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki / masła klarowanego
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Grzyby przebieramy, oczyszczamy i jeżeli są bardzo duże kroimy na mniejsze części. Polecam użyć kilku gatunków, np. borowiki, podgrzybki i koźlaki.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w półtalarki. Selera naciowego myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Selera obieramy i kroimy w paski.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę.
W szeroki garnku rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę, marchewkę, selera, ziemniaki i selera naciowego. Doprawiamy solą oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Gdy warzywa się zeszklą, ok. 5 min, dodajemy pokrojone grzyby. Całość smażymy kolejne 5 min. Po tym czasie dodajemy 1,5 l bulionu drobiowego.
Gdy bulion się zagotuje, przykrywamy garnek i całość gotujemy 15 min. W między czasie wyciskamy sok z ½ limonki.
Po tym czasie dodajemy do zupy śmietankę 30% i zahartowaną śmietanę 18%.
Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz solą.
Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.