
4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
1 opakowanie / ciasta francuskiego
1 sztuka / brokuła
1 sztuka / czerwonej cebuli
250 g / pieczarek
1 pęczek / młodej marchewki
1 puszka / pomidorów
1 sztuka / szalotki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżka / miodu
1 łyżka / octu winnego
200 g / sera mozzarella
Sól, pieprz
Masło
Masło klarowane
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Młode marchewki obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy je od zagotowania 7 min. Po zagotowaniu, odlewamy wodę i przekładamy marchewki na patelnię z rozgrzaną 1 łyżeczką masła klarowanego. Marchewki na patelni doprawiamy dość dużą ilością pieprzu kolorowego. Dodajemy ocet winny i miód. Smażymy z obu stron aż się zrumienią, ok. 4 min z każdej strony.

Pieczarki obieramy, myjemy a następnie kroimy w plastry. Pokrojone pieczarki przesmażamy na patelni z odrobiną masła klarowanego aż będą złote. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą z jedną łyżeczką soli. Gotujemy od zagotowania 3 minuty, po czym przekładamy go do miski z zimną wodą lub lodem, aby zakończyć proces gotowania i zachować jego intensywny zielony kolor.

Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy i bardzo drobno siekamy. Pomidory z puszki, najlepiej krojone, wylewamy na sito, aby odsączyć z nich sok. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę i czosnek. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy odsączone pomidory z puszki. Przesmażamy całość, aż będzie gęsta – ok. 15 minut. Pomidory doprawiamy solą oraz pieprzem. Ważne jest, aby sos był gęsty – jeżeli w sosie będzie dużo wody (soku) będzie on w zapiekance. Po przesmażeniu sosu dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy.

Formę na tartę smarujemy masłem, a następnie układamy w nim ciasto francuskie. Używamy dużego ciasta, ponieważ będziemy zawijać brzegi. Na spód zapiekanki wykładamy przesmażone pieczarki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w talarki, które układamy na pieczarkach.

Następnie układamy zglazurowane marchewki, a na nie ugotowany brokuł. Całość zalewamy sosem pomidorowym i zawijamy brzegi ciasta francuskiego na warzywa.

Gdy brzegi ciasta, będą zawinięte na zapiekankę ścieramy mozzarellę.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.