2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / avocado
2 jajka
1 pęczek / zielonych szparagów
1 łyżka / masła klarowanego
50 g / wędzonego łososia
4 rzodkiewki
Szczypiorek
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Avocado kroimy na pół, wzdłuż i wyjmujemy pestkę. Jeżeli pestka jest mała wydrążamy część miąższu tak, aby jajko się zmieściło.
Jajko rozbijamy do miseczki, następnie przelewamy do połówki avocado. Z drugim jakiem postępujemy tak samo. Tak przygotowane avocado układamy w małych kokilkach, doprawiamy solą i pieprzem. Do avocado dokładamy kilka rzodkiewek, które również będziemy piec.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy avocado i pieczemy ok. 15-20 min. Czas pieczenia zależy od wielkości jajka. Generalnie, jak tylko białko się zetnie avocado jest gotowe.
W czasie, gdy avocado się piecze, grillujemy szparagi. Szparagi myjemy, odłamujemy twardą część łodygi i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową z odrobiną masła klarowanego. Szparagi
grillujemy ok. 2 minut z każdej strony. Po ugrillowaniu szparagów, siekamy szczypiorek.
Na talerzu układamy ugrillowane szparagi, upieczone avocado z jajkiem i rzodkiewką oraz dodajemy wędzonego łososia. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Całość podajemy ze świeżym pieczywem.