4 Porcje | Czas przygotowania 40 min
SKŁADNIKI
90 g / wędzonego łososia
2 sztuki / grillowanej papryki
2 sztuki / czerwonej cebuli
1 sztuka / cukinii
1 sztuka / dymki
1 jajko
200 ml / śmietanki 30%
Ciasto na tartę
Sól, pieprz biały
Gałka muszkatołowa
Oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Ciasto wykładamy do formy i nakłuwamy. Pieczemy 10 min.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie półtalarki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę, solimy. Smażymy aż będzie miękka ok. 7 min. Po smażeniu cebuli, smażymy cukinię ok. 5 min. Solimy cukinię.
Na podpieczone ciasto wykładamy warstwami warzywa. Zaczynamy od czerwonej, podsmażonej cebuli. Następnie podsmażona cukinia.
Na cukinię układamy pokrojonego w paski łososia wędzonego. Każdą z papryk kroimy w paski, które układamy pomiędzy łososia. Całość posypujemy posiekaną dymką.
W misce roztrzepujemy jedno jajko z odrobiną soli. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Tak przygotowaną masą zalewamy naszą tartę. Tartę pieczemy w 170℃ 25-30 min. aż masa jajeczna się zetnie.
Tartę podajemy na ciepło. Łososia możemy zamienić też na wędzoną makrelę.