4 Porcje | Czas przygotowania 80 min
SKŁADNIKI
Ciasto
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skóra z jednej cytryny
KREM
100 g / białej czekolady
250 g / sera mascarpone
100 ml / śmietanki 36%
2 sztuki / gruszki
1 łyżeczka / ekstraktu waniliowego
2 łyżki / masła
1 łyżka / orzechów laskowych
3 łyżki / pestek granata
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy stewię, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Jak najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 min. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Po 15 min. zdejmujemy z ciasta obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem z mascarpone. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy laskowe miażdżymy za pomocą tłuczka na mniejsze kawałki. Granata obieramy i pestki przekładamy do miski.
Śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy ser mascarpone i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jeszcze ekstrakt waniliowy.
W między czasie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy białą czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy ją do mascarpone i miksujemy. Dodajemy pokrojone gruszki, mieszamy.
Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej upieczone ciasto. Na wierzch tarty dajemy pokruszone orzechy laskowe, a na to pestki granata. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki, aby krem stężał.
Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej upieczone ciasto. Na wierzch tarty dajemy pokruszone orzechy laskowe, a na to pestki granata. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki, aby krem stężał.