8 Porcji | Czas przygotowania 90 min
SKŁADNIKI
CIASTO
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skóra z jednej cytryny
KREM
500 g / sera mascarpone
200 ml / śmietany 36%
2 jajka
8 sztuk / świeżych fig
1 limonka
4 łyżki / syropu klonowego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy stewię, żółtka i zimne masło starte na tarce na grubych oczkach. Jak najszybciej zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy skórkę startą z jednej cytryny. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 15 min. wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, przekładamy je na papier do pieczenia i rozwałkowujemy do takiej średnicy, aby wypełniło formę do pieczenia. Następnie przekładamy ciasto wraz z papierem do formy. Odcinamy wystające poza formę kawałki papieru i wyrównujemy brzegi ciasta. Formę wstawiamy ponownie na 30 min do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 min. Przez pierwsze 10 min. cisto pieczemy obciążone fasolą lub ryżem.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem z mascarpone. Figi myjemy i kroimy w plasterki. Z limonki wyciskamy sok.
Śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy dwa jajka i ser mascarpone. Ser dodajemy partiami. Gdy mascarpone połączy się ze śmietaną dodajemy 3 łyżki syropu klonowego i sok z limonki. Dokładnie mieszamy całość.
Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej upieczone ciasto rozkładając go równomiernie po całym cieście. Na krem układamy plasterki fig na zakładkę, dość ciasno tak, aby dokładnie przykryć krem.
Tak przygotowaną tartę przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i pieczemy 15 min. Po tym czasie wyjmujemy tartę i figi skrapiamy jedną łyżką syropu klonowego. Dopiekamy jeszcze 5 min.