4 Porcje | Czas przygotowania 90 min
SKŁADNIKI
CIASTO
250 g / mąki do kruchego ciasta
150 g / masła
1 łyżka / stewii
1 jajko
40 ml wody
Skórka z jednej cytryny
NADZIENIE
8 sztuk / brzoskwiń
Sok z jednej cytryny
50 g masła
1 łyżka / syropu klonowego
10 g cukru z prawdziwą wanilią
60 ml / białego wytrawnego wina
1 laska cynamonu
4 ziarna kardamonu
2 łyżki / płatków z migdałów
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przesiewamy połowę mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy stewię, jajko i zimne masło. Masło ścieramy na grubych oczkach na tarce, wtedy szybciej zagnieciemy ciasto. Jak najszybciej zagniatamy ciasto stopniowo dodając resztę mąki i 40 ml wody. Na koniec dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny.
Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję, formujemy z niego placek o średnicy 10 cm, przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, przekładamy je na papier do pieczenia i rozwałkowujemy do takiej średnicy, aby wypełniło formę do pieczenia. Następnie przekładamy ciasto wraz z papierem do formy. Odcinamy wystające poza formę kawałki papieru i wyrównujemy brzegi ciasta. Formę wstawiamy na 30 min do lodówki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Brzoskwinie sparzamy, a następnie obieramy ze skórki.
Każdą brzoskwinię kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w plasterki – dość cienkie. Pokrojone plasterki przekładamy do dwóch misek – w jednej odkładamy duże, ładne plasterki, a w drugiej te mniejsze lub połamane.
Tych mniej atrakcyjnych, powinno być ok. 1/3 z całych brzoskwiń, wykorzystamy je do zrobienia musu. W moździerzu rozgniatamy 4 ziarna kardamonu. Łupinki usuwamy. W garnku rozpuszczamy 50 g masła. Do rozgrzanego masła dodajemy brzoskwinie (te mniej atrakcyjne plasterki), laskę cynamonu, kardamon, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, łyżkę syropu klonowego i 60 ml białego wytrawnego wina.
Dokładanie mieszamy i gotujemy. Gdy brzoskwinie zaczną się robić miękkie rozgniatamy je, np. tłuczkiem do ziemniaków. Całość gotujemy ok 10-15 min. Jeżeli użyliśmy mało dojrzałych brzoskwiń (mało słodkich) możemy dodać cukru lub miodu.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Ciasto nakłuwamy za pomocą widelca. Do formy z ciastem przekładamy mus brzoskwiniowy, rozkładając go równomiernie po całym cieście. Na mus układamy plasterki brzoskwiń na zakładkę, dość ciasno tak, aby dokładnie przykryć mus.
Piekarnik rozgrzewamy do 180˚C i wstawiamy ciasto na 35 min. Na 5 min przed końcem pieczenia ciasta, rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej płatki migdałów. Uprażone płatki migdałów dodajemy na wierzch naszego ciasta, zaraz po wyjęciu z piekarnika.